Ambulanta za male živali

24-urno dežurstvo in intenzivna terapija

Vsak dan izven delovnega časa, tudi med prazniki, zagotavljamo 24-urno pripravljenost dežurnega veterinarja, ki je dosegljiv na dežurni telefon 041 670 005. V času dežurstva sprejemamo živali, ki potrebujejo nujno veterinarsko pomoč ter jim nudimo intenzivno terapijo, ko jo najbolj potrebujejo.

Nazaj na meni

Interna medicina

Interna medicina je zelo široko področje veterinarske medicine, ki zajema splošno diagnostiko in zdravljenje bolezni vseh organskih sistemov ter spremljanje živali s kroničnimi boleznimi (npr. diabetes) in drugo…

Nazaj na meni

Cepljenje

Z rednimi cepljenji zmanjšujemo hudo nalezljiva obolenja živali.

PSI:

V naš ambulanti opravljamo obvezna, priporočena in izbirna cepljenja.

Obvezno cepljenje proti STEKLINI:

Cepljenje proti steklini je v Sloveniji obvezno. Pse cepimo 3 leta zaporedoma v razmiku 365 dni in nato ponovitveno vsaka 3 leta z dolgo delujočim cepivom. Pes mora biti cepljenje najkasneje do 16 tedna starosti, v kolikor pa potuje izven države, se je potrebno pozanimati o zahtevah države gostiteljice.

Priporočena cepljenja:

Za vse pse priporočamo cepljenje proti parvovirozi, virusnemu hepatitisu, pasji kugi in kužnemu kašlju.

Cepljenje mladičev se priporoča prvič v starosti 6 – 8 tednov in nato ponovno vsake 4 tedne do 16 tedna strosti. Naslednja ponovitev bi se naj opravila v starosti 6 – 12 mesecev in nato na vsake 2 do 3 leta (Smernice Svetovne veterinarske organizacije – WSAVA).

Cepljenje proti leptospirozi

Leptospirozo prenašajo glodavci (miši in podgane), prizadane jetra in ledvica in ima lahko smrtni izid. Cepljenje zagotavlja zaščito približno 8 mesecev, zato priporočamo redno enkrat letno cepljenje.

Cepljenje proti herpes virusu priporočamo pri gonečih psicah v času naskoka in brejih psicah v prvih 14 dneh brejosti, saj herpes virus povzroča motnje v ugnezdenju oplojenega jajčeca, razvoju ploda, komplikacije ob porodu ali nepojasnjene smrti mladičev.

Izbirno cepljenje proti boreliozi

Borelioza je bolezen, ki jo prenašajo klopi in v zelo redkih primerih pri psih povzroča klinične znake. Cepivo proti boreliozi povzroča slabo imunost, zato tega cepljenja ne priporočamo. Proti klopnim boleznim je še vedno najbolj učinkovita zaščita pred klopi s kožnimi polivi ali tabletami.

MAČKE:

Tudi pri mačkah ločimo priporočena, izbirna in obvezna cepljenja v primeru potovanj.

Priporočeno je cepljenje mačk proti mačji kugi, virusnim okužbam mehkih tkiv ustne votline in mačjem nahodu. V prvih tednih življenja imajo mačji mladiči maternalna protitelesa, ki zavirajo imunski sitem za učinkovito tvorbo protiteles ob cepljenju. Zaradi tega je priporočljivo prvo cepljenje mačjega mladiča pri 8 tednih starosti z dvakratno ponovitvijo na 4 tedne (8-14-16 tenov starosti). Naslednja ponovitev je po enem letu in nadalje na vsako leto, za živali z večjim rizikoma okužbe ali na 3 leta za živali z manjšim rizikom okužbe – notranje mačke (Smernice WSAVA).

Cepljenje proti mačji levkozi (FeLV)

Levkozo povzroča virus, ki se med mački prenaša predvsem z medsebojnimi kontakti s slino, s kihanjem in tudi z okuženo posodo. Že v maternici se lahko zarodki okužijo preko posteljice, prav tako pa se z mlekom okužijo mladiči okužene matere. Bolezen je nevarna za necepljene mačke ne glede na starost. Prizadene imunski sistem in zaradi tega se mačji organizem ni sposoben boriti proti raznim okužbam.

Svetujemo cepljenje zunaj živečih mačk najhitreje pri osmem tednu starosti s ponovitvijo čez 4 tedne. Ponovitev cepljenja je potrebna čez eno leto in nato vsaki dve do tri leta.

Pred cepljenjem je potrebno opraviti test na mačjo levkozo, saj se cepi le negativne mačke.

Cepljenje stekline pri mačkah je obvezno, če z njo potujemo v druge države. Cepimo jih glede na trenutna določila o cepljenju mačk v Sloveniji in državah, kamor potujemo.

Oglasite se pri nas ali nas pokličite po telefonu in skupaj bomo naredili načrt cepljenja za vašega ljubljenčka, da bo maksimalno zaščite.

Nazaj na meni

Odpravljanje zajedavcev

ZUNANJI ZAJEDAVCI:

Najpogostejši zunanji zajedavci pri pseh in mačkah so bolhe in klopi.

Za uničevanje bolh na tržišču obstaja veliko insekticidov. V naši ambulanti lahko dobite preparate:

V obliki ampul, Frontline COMBO®, Advantix®, Stronghold®, Frontex®, Advocate®.

V obliki okusnih tablet Nexgard®, Nexgard spectra®, Bravecto®.

Ovratnice Scalibor® in Foresto®

V boju proti klopom uporabljamo različne ektoparazitike. V naši ambulanti jih lahko dobite:

V obliki ampul, Frontline COMBO®, Advantix®, Frontex®, Advocate®.

V obliki okusnih tablet Nexgard®, Nexgard spectra®, Bravecto®.

Ovratnice Scalibor® in Foresto®.

NOTRANJI ZAJEDAVCI:

Notranji zajedavci ali paraziti so majhni organizmi, ki živijo v notranjosti gostitelja, ki jim nudi hrano in prostor. Pri psih so zelo pogosti, še posebej tisti, ki so v črevesju. Nevarni so, ker povzročajo zaprtje, drisko, bruhanje in druge prebavne motnje, lahko pa pridejo tudi v kri, povzročijo slabokrvnost in škodijo različnim organom, kar včasih privede celo do smrti. Zmanjšujejo tudi učinkovitost imunskega sistema in predstavljajo veliko nevarnost predvsem za mladičke. Najpogostejši notranji zajedavci so trakulje in nekatere gliste, včasih pa težave povzročajo tudi bičeglavci, srčna glista in praživali.

V naši ambulanti lahko dobite antiparazitike v obliki tablet Zantel®, Prazinon®, Dehinel®, Nexgard spectra®, v obliki paste, Banminth®, Caniverm®. Za mucke lahko dobite tudi v obliki ampul, Broadline®, ki uspečno delujejo proti notranjim in zunanjim zajedavcem.

Redno odpravljanje zajedavcev je ključnega pomena za dobro počutje in zdravje domačih živali, zato smo program sistematičnega odpravljanja parazitov vključili tudi v naš Wellness pregled. Za več informacij nas obiščite ali pokličite na 02 618 11 00.

Nazaj na meni

Dermatologija

Ukvarjamo se z diagnostiko in zdravljenjem bolezni kože.

Vsaka diagnostika se prične s temeljitim pregledom živali in pogovorom z lastnikom.

Vzrokov za obolenja kože je več, najpogostejša so:

  • kožni zajedavci
  • bakterije in/ali glive
  • imunsko pogojena (alergijske in preobčutljivostne bolezni, avtoimuna obolenja)
  • endokrine bolezni (Cushingova bolezen, bolezen ščitnice)

Nadaljnje vzroke za kožna obolenja ugotavljamo s preiskavami na kožne zajedavce, mikrobiološkimi, citološkimi, alergološkimi preiskavami in preiskavami hormonov nadledvičnih žlez in ščitnice.

Po pregledu in postavitvi diagnoze vam bomo svetovali in za vas pripravili primerno dieto ter primerno terapijo.

Nazaj na meni

Ultrazvok

Preiskava z ultrazvokom je neboleča metoda, s katero dobimo vpogled v notranjost mehkih tkiv. Živali jo zelo dobro prenašajo in večinoma ni potrebna sedacija.

Izvajamo specialistične ultrazvočne preiskave:

  • trebušne votline (sečil, nadledvičnih žlez, prebavil, jeter, maternice in jajčnikov, prostate in mod, bezgavk, ožilja)
  • pregled na brejost
  • srca in prsne votline
  • ultrazvočno vodene punkcije za odvzem vzorcev
  • pregled površinskih sprememb in tetiv.

Nazaj na meni

Kastracije in sterilizacije psov in mačk

Kastracija in sterilizacija sta kirurška posega, s katerima povzročimo trajno neplodnost živali. Najpogostejše razlogi za odločitev za poseg so, da bi preprečili gonitev psice, zanimanje samcev za samice, neželeno vedenje in naključna parjenja. S posegoma lahko tudi preprečimo nastanek določenih bolezni.

Mnenja, kdaj je pravi čas za posege, so zelo deljena. Kastracija in sterilizacija se večinoma svetujeta po šestem mesecu starosti oz. pred spolno zrelostjo (gonitve pri psicah in mačkah), vendar vse bolj se uveljavlja trend kasnejše sterilizacije/kastracije. Oglasite se pri nas in svetovali vam bomo o najprimernejšem času za poseg vašega psa ali muca.

Nazaj na meni

Kirurgija mehkih tkiv

V naši ambulanti opravljamo kirurško sanacijo ran, odstranitve novotvorb in druge kirurške posege. Vse posege opravljamo v splošni anesteziji in poskrbimo za ustrezno protibolečinsko terapijo saj lahko le tako vašemu kosmatincu zagotovimo hitro in uspešno okrevanje.

Za še hitrejše celjenje ran v naši ambulanti uporabljamo tudi laser, ki ima zelo pozitivne učinke na celjenje in tako bo okrevanje še lažje in hitrejše.

Nazaj na meni

Laboratorijske preiskave

Natančnejšo diagnostiko bolezni opravljamo v našem sodobnem laboratoriju s preiskavami hematologije, klinične biokemije, urina, blata (parazitološke preiskave) in hitre diagnostike kužnih bolezni psov in mačk. Za hematologijo uporabljamo zelo hiter in natančen aparat Abaxis HM5 ter za biokemijo Abaxis VetSacn2. Tako dobimo boljši vpogled v notranjost telesa in patološke procese, ki se odvijajo v njem.

Nazaj na meni

Zobozdravstvene storitve

Pri psih in mačkah se stomatološki posegi opravljajo v splošni anesteziji. Prav zaradi tega svetujemo lastnikom, da pred posegom naročijo svojega psa ali mačko na brezplačni pregled, kjer ocenimo tako stanje ustne votline kot tudi splošno zdravstveno stanje vašega ljubljenčka.

Nazaj na meni

Porodništvo in reprodukcija

Nudimo vam celostno spremljanje brejosti psic, s potrditvenim ultrazvokom od 21. – 23. dneva brejosti, določanjem termina poroda in spremljanjem zadnje faze brejosti in kotitve. Nudimo tudi diagnostiko in reševanje težav pri porodu (distocija), ter v poporodnem obdobju (mastitis, zaostala placenta, agalakcija, hipokalcemična kriza).

Opravljamo carske reze, tako načrtovane kot urgentne. Za večjo varnost mladičev in mamice poskrbi naša ekipa.

 Nazaj na meni